Het ontwerpproces

Hoe werkt het?

Wanneer u een wapen aanvraagt bij Heraldica Hollandia vult u eerst een basisformulier in, hierin geeft u kort aan wie u bent & wat uw eventule ontwerpwensen zijn. Op basis van deze aanvraag nemen wij contact met u op en doen wij u een ontwerpaanbod op maat. Wanneer u dit aanbod aanvaart door een bestelling te plaatsen, hebben wij echter meer informatie nodig van u: 

Uw stamreeks in mannelijke/'naamdragende' lijn (normaal gesproken: U, uw vader, uw vaders vader, etc.)

U 'volgt' als het ware uw achternaam door de generaties

Tot en met de grootvader zullen de meeste mensen weinig moeite hoeven te doen om de gegevens te achterhalen, vanaf de overgrootvader zult u waarschijnlijk enig vooronderzoek moeten doen. Afhankelijk van uw leeftijd zal de generatie van uw overgrootvader al ergens eind 19e eeuw geboren zijn, probeer uw stamreeks in ieder geval tot het midden van de 19e eeuw (voorouder geboren vóór 1850) na te lopen. De voorkeur gaat echter uit naar zoveel generaties als u terug kunt vinden. Het hebben van een uitgebreide stamreeks (lees: uw familiegeschiedenis) is een leuke voorbereiding & aanvulling op uw familiewapen.

Als u een persoonlijk wapen bestelt, is de stamreeks niet verplicht maar wel gewenst. Zowel voor familiewapens als voor persoonlijke wapens zijn de gegevens uit de stamreeks een belangrijke inspiratiebron voor het ontwerp van uw wapen. Ook gebruiken wij de gegevens om te controleren of u niet toch al een (vergeten) familiewapen had. Bij de bestelling van persoonlijke wapens kunt u de voorkeur voor meer individuele motieven & elementen aangeven.

De stamreeks bevat in ieder geval deze informatie over uw voorouders:

  • Volledige naam
  • eventuele titel(s)
  • geboortedatum & -plaats
  • beroep (voor zover bekend)
  • Huwelijk (datum, locatie & de gegevens van de partner)
  • Sterfplaats & -datum (indien van toepassing)

Wie u als stamhouder aanwijst van uw nieuwe wapen.

Of met andere woorden: aan wie wilt u het recht geven om het door u bestelde wapen officieel te mogen voeren. Wapens overerven samen met de familienaam, dus als u uzelf aanwijst als stamhouder mogen alleen u, uw partner & uw naamdragende (met uw achternaam) nazaten het wapen voeren. Omdat er uit familiegevoel vaak de wens bestaat om het nieuwe familiewapen ook met (groot)ouders, broers, zussen, etc. te delen komt het ook vaak voor dat de vader of grootvader van de aanvrager als stamvader wordt aangewezen. Op deze manier wordt het familiewapen het symbool voor de hele familie, een onthulling van het wapen bij een familiegelegenheid is in zo'n geval van harte aan te raden. 

De meest gebruikte motieven voor nieuwe familiewapens komen voort uit:

De Familienaam

Zogeheten "sprekende wapens" gebruiken motieven die naar de familienaam verwijzen

Stadswapens

Kleuren & motieven uit stadswapens waar meerdere generaties hebben gewoond

Beroepen

Motieven die beroepen uitbeelden die meerdere generaties of de stamhouder beoefend hebben

Na het ontvangen van uw stamreeks, wensen & betaling gaan wij voor u aan de slag:

1.

Afhankelijk van hoe specifiek uw ontwerpwensen zijn krijgt u 1 of meerdere zogeheten thumbnail sketches van het beoogde ontwerp in de mail toegestuurd. Dit zijn snelle slordige schetsjes die enkel dienen om de uitstraling van het wapenontwerp en de gebruikte kleuren over te brengen. Vanzelfsprekend wordt het uiteindelijke wapen strak & gedetailleerd uitgevoerd, maar deze thumbnail sketches zijn uitermate geschikt om snel feedback te kunnen leveren en zo uit te komen bij het gewenste ontwerp. Op basis van uw feedback krijgt u nieuwe thumbnail sketches toegestuurd totdat u tevreden bent met het beoogde ontwerp. 

2.

Nadat u de laatste thumbnail sketch heeft goedgekeurd, wordt dit ontwerp voor u uitgetekend in een vectorbestand in Adobe Illustrator. Het voordeel van een vectorbestand is dat de resolutie altijd scherp blijft hoe ver u ook inzoomt. Ook kan het ontwerp vanuit deze bestandsvorm gemakkelijk worden omgezet in andere bestandsvormen (jpg, png, pdf, etc.) In verband met de bestandsgrootte krijgt u in deze fase nog niet het vectorbestand maar een kleinere .jpg ter controle in uw mailbox gestuurd.

3.

Nadat u de nette uitvoering van uw wapen heeft goedgekeurd, wordt uw wapencertificaat opgemaakt. Hierbij gaan wij uit van de gegevens die u op het aanvraagformulier & in uw stamreeks heeft ingevuld, het is dus belangrijk dat u deze gegevens precies aan ons doorgeeft. Net als bij het wapenontwerp krijgt u het voorlopige wapencertificaat in een kleinere bestandsvorm per mail toegestuurd. Controleer de gegevens op het proefcertificaat zorgvuldig. 

4.

Nadat u het proefcertificaat heeft goedgekeurd, wordt het definitieve wapencertificaat opgemaakt en ondertekend. Via wetransfer krijgt u uw wapen in hoge resolutie jpg & als vectorbestand toegestuurd, uw wapencertificaat krijgt u standaard als pdf meegestuurd. Andere bestandsformaten worden ook meegezonden als u hierom had gevraagd. Wanneer u een fysieke print van het wapencertificaat of wapen had meebesteld, worden deze uitgeprint en per post naar het door u opgegeven adres gezonden.

Gefeliciteerd! U bent nu in het bezit van een familiewapen dat nog generaties lang door uw nakomelingen zal worden gebruikt!

Scroll naar boven